Online Diary ✿Aqila✿

Sunday, February 15, 2015

Indahnya sabar


Assalamualaikum and hai ....




Alhamdulillah dapat berblog lagi hari ni.Cepat sangat masa berlalu.Lagi seminggu cuti semester berbaki. Rasa tak produktif sangat cuti ni.hehe tapi takde la tak produktif sangat, still ada benda yang dibuat, Alhamdulillah... and semester depan agak tough memandangkan revision week hanya 2 hari. Takpela, bersabarlah kerana sabar itu indah :)





Alhamdulillah tadi , diberi keluangan masa untuk tadabbur sepotong ayat dari surah 13 Ar-Ra'd , ayat 22 , yang bermaksud :

" Dan orang yang sabar kerana mengharap keredhaan Tuhannya, melaksanakan solat, dan menginfakkan sebahagian rezeki yang Kami berikan kepada mereka, secara sembunyi atau terang-terangan serta menolak kejahatan dengan kebaikan; orang itulah yang mendapat tempat kesudahan (yang baik), "

Di sini, ayat ini menyatakan bahawa seseorang yang sabar dengan segala ujian yang menimpanya serta menolak segala kejahatan terhadapnya dengan kebaikan akan mendapat kesudahan yang baik insya Allah. Sekiranya kita dianiayai dan difitnah , alangkah baiknya kita bersabar dan mendoakan yang baik-baik sahaja kepada orang yang berbuat demikian terhadap kita . Mungkin ada hikmah disebalik ujian Allah . Sesungguhnya Allah sentiasa bersama orang-orang yang sabar.





Sungguh indahnya sabar itu. Ingatlah bahawa diamnya seseorang bukannya bererti dia lemah, tetapi dia hanya cukup dewasa untuk mengetahui amarah tidak akan pernah menyelesaikan sesuatu masalah. So, bersabarlah :)




Dan ingatlah Allah itu Maha Adil. What you give, you'll get it back ; either it is in a good way or vice versa. Ok sampai disini saja lah coretan saya hehe . nantikan entry Korea :)

Assalamualaikum










Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Thursday, January 29, 2015

29 January 2015 ~

Assalamualaikum and selamat pagi


Alhamdulillah dapat berblog lagi hari ni even demam and selesema teruk   :(
Bersyukurlah. Bukankah sakit itu kafarah dosa?

“Sesungguhnya seorang mukmin itu jika ditimpa penyakit, kemudian disembuhkan oleh Allah daripadanya (penyakit tersebut), maka ia (penyakit itu) menjadi kaffarah bagi dosa-dosanya yang telah lalu dan menjadi peringatan baginya untuk masa depannya. Sedang seorang munafik, apabila dia sakit lalu disembuhkan, maka dia seperti unta yang ditambat oleh pemiliknya, lalu mereka melepaskannya. Dia (orang munafik itu) tidak tahu mengapa dia ditambat dan dia tidak tahu mengapa dia dilepaskan.” (Hadis riwayat Abu Daud)



dad  :(


And hari ini, tanggal 29 Januari 2015, sebenarnya ulang tahun kelahiran arwah abah. Arwah abah would have been 59 today. Al-fatihah. Allah lebih sayangkan arwah abah.

if dulu selalu story ngan abah, cerita itu ini. Pastu time bulan puasa abah selalu kejutkan sahur. rindunya..... tapi sekarang hanya kenangan. and hati ni kan terasa kecil sangat,cepat sangat sedih bila sesiapa sakitkan hati ni. even benda tu kecil pun , mengalir terus air mata.. hehe apatah lagi the big thing. :(

Time tengah study pun, tiba-tiba mengalir air mata. Teringat. dalam seminggu tu, mesti ada satu hari terasa teringat and nak nangis. Pastu nangis la sorang-sorang. Buat-buat pakai spec sikit, tak nak roommate kita tahu. hehe sori roommate. saya bukan jenis share bab-bab ni. lebih suka pendam and nangis sorang-sorang. Sama jugak bila terima result exam ke, selalu teringat. sebab dulu abah suka bagi semangat untuk belajar and ada saja reward dia .


Tapi itu cerita dulu lah.. Last 10 years ago. Lamanya, dah 10 tahun tu, namun masih tak dapat move on lagi..Sedangkan dua insan yang berkasih bertahun pun tak dapat nak move on apatah lagi kasih seorang ayah..Bila tengok kawan-kawan call ayah diorang, Ya Allah sedih sangat. hehe.. tapi buat-buat gembira, tak suka orang tau kita sedih. sebab nanti mesti diorang rasa bersalah ...Ingat lagi time ke Korea dulu, kawan-kawan sibuk mencari ole-ole untuk ayah...ada yang nak cari baju, nak cari dompet..perasaan time tu hanya Allah saja yang tahu :'')




And target sekarang, nak belajar bersungguh-sungguh....nak tunaikan wasiat terakhir arwah abah.. insya Allah ... May Allah ease :')

Ok la..sampai sini saja ....Assalamualaikum


Miss u abah 










Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Thursday, January 15, 2015

Teaser Korea ~

Assalamualaikum and hai chuollss





A very first post on 2015 :D
Yes finally semester 3 is done ! Alhamdulillah.terasa tua nya ...dah umur 21 tahun ok..haa..So, for this first post of mine for tahun baru ni, i decided nak story pasal my short vacation at.....South Korea.. Alhamdulillah semua itu rezeki dari Nya...finally dapat menjejakkan kaki di bumi sonata,bumi kpop,aish sebut pasal kpop kang kecoh pulak sekarang kan pasal konsert tu..so far Alhamdulillah saya takdela tooo addicted dengan kpop...just layankan  aje drama,and layan je lagu-lagu korea tapi takde feel lagi nak pergi konsert kpop..hehe...





ok..korea..Alhamdulillah pergi sana selama seminggu..Pergi under tiket "Global Outreach Programme" under UTM tapi belanja sendiri..hehe ingat balik sedih jugak kisah GOP saya ni..ok for your information, UTM memang ada anjurkan program GOP ni ,kita boleh pilih nak ke mana, Korea? Japan? Australia? mana-mana je la kan. and UTM kasi RM1000 per student.katanyaaa..hmm..tiba group GOP saya,tabung GOP da habis.aish sedih nya lahai. That time ingatkan memang tak pegi dah kan,sebab dekat group whatsapp GOP tu macam semorang tengah takde duit..tup tup jadi pulak eh.tapi kena keluarkan duit sendiri..nasib baik ada duit tabungan biasiswa,bolehla digunakan nak bayar untuk ke Korea plus duit belanja nak beli ole-ole :)



Sebenarnya tak pernah dreaming pun nak ke Korea,.and takde dalam wishlist pun..entahla ..join ni pun sebab kawan yang ajak..sebab tu time nak pergi tu takdela excited sangat haha..macam takde feeling je. aku tengok orang lain kemain eksaited nya..aku kemas barang pun malam time nak gerak airport tu haa..nampak tak.time preparation pun da nampak da ..tapi itu cerita belum sampai lagi sana..bila da sampai...subhanallah tak nak balik boleh tak? perasaan time tu macam tak percaya,macam bermimpi..Rasa nak bawa mama ke korea..bawak adik-beradik,nenek..best sangat Ya Allah..Time saya pergi tu musim luruh nak masuk sejuk..suhu kalau pagi tu da negative da..tapi tak sejuk pun..sejuk natural,bukan sejuk air cond tu..




ok la..nama lagi teaser kan..so thats all from me haha..tunggu next post la untuk cerita selanjutnya.. :)

Bye ! Assalamualaikum





Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Friday, August 8, 2014

Freshie, the best moment ever ~

Assalamualaikum

Dah lama tak update blog ni.Almaklum saja lah time2 cuti macam ni baru ada masa...hehe...Alhamdulillah sekarang sedang cuti panjang selama 3 Bulan...and im done for my first year in Bachelor of Chemical Engineering UTM..Alhamdulillah (: and this entry nak story sikit time jadi freshie hehe..ingat lagi time cuti asasi dulu selalu gak google nak sambung belajar kat mana,so this time nak share pengalaman for those yang bakal sambung degree September ni especially kat UTM Skudai,JB.






Banyak sangat pengalaman walaupun baru setahun study kat sana.Ada happy and of course sad moment pun ada.Before go further let me story about MMM.*ape tu?* ok,MMM stand for Minggu Mesra Mahasiswa..untuk tahun 2013 la hehe,lain tahun lain pulak nama dia,if not mistaken sebelum tahun saya,dia panggil MTM, Minggu Transformasi Mahasiwa.Ok,nama kat sini tak penting,apa yang penting pengisian dia.Memang setiap kali orientation week ni memang sama je biasanya dia punya pengisian,dengar ceramah ,isi-isi borang,kena nyanyi,kena buli,well said,the same thing,bezanya cara dan keadaan persekitaran sahaja.

first year experience


Sebelum datang UTM,saya dapat dua tawaran,di USM dan UTM,kos yang sama Chemical Engineering.Sebelum dapat tawaran,dah nekad nak pergi USM.Honestly,time tu the only reason nak pergi USM sebab lagi dekat dengan rumah kalau nak compare ngan UTM.Pastu bila dah dapat tawaran, first dapat yang USM dulu.Time tu tak expect pun dapat USM.Ye la time ada pameran kat UiTM Puncak Alam dulu,promoter-promoter tu tak nak layan kita pun.kita kan budak UiTM :( So,xberharap sangat pun.Pastu bila dapat,rasa nak pergi la USM kan,tapi my mom suruh tunggu dari UTM dulu,nak tengok yang mana lebih and yang mana kurang kan.Keesokan harinya tak silap,time tu tengah kerja part time,UTM call.Nervous kot.ceitt.Dia cakap dapat tawaran UTM with Scholarship Endowment UTM.ya Allah time tu rasa macam happy sangat ,tak tau nak citer kat sapa,sampai pergi cerita kat kerani tempat kerja tu.haha.Lepas beberapa minit,ingatkan UTM call lagi,kot-kot tersalah cakap ke ape kan,tapi takkk...rupa-rupanya Tabung haji pulak call,katanya saya dapat scholarship TH.rasa bersyukur sangat time tu,terus call my mom. :)

dinner kolej



ouh ok,mesti engkorang tertanya-tanya pulak scholarship Endowment UTM tu kan.ok,scholarship ni memang special sangat,12k satu tahun.approximately 1k setiap bulan.tapi kena maintain pointer 3.5 every semester.Saya dapat tau tentang scholarship ni time ada pameran time asasi dulu la,diorang ada gtau cara-cara nak mohon.Senior cakap dulu ada interview,tapi untuk batch kitorang takde interview,terus dapat.Untuk this year,saya tak sure. *sori*

Ok,continue story tadi.saya pilih UTM dengan 3 sebab. First,UTM memberi tawaran biasiswa.Second,untuk student yang dapat 4.00 time asasi dapat potongan yuran sebanyak RM 700 .ni untuk kos saya,jumlah potongan berbeza mengikut kos masing-masing.third,sebab kita dapat stay kolej sampai final year.Kebanyakan U lain kita kena aktif kan,untuk stay kolej.UTM semua boleh stay kolej.kalau kita aktif,kita boleh pilih nak stay kolej mana.kat UTM ada 12 kolej semuanya,banyak dok? hehe

Untuk MMM,banyak sangat yang nak diceritakan,kita tengok gambar-gambar je la eh :)

rumet kita yang comel :D





ok,next belajar.nama lagi belajar kan,takde istilah senang,semua susah.biasa la tu.apa yang penting kena study smart not study hard.Then,bila dah ada di alam degree ni,lecturer dah tak ajar sebijik-sebijik macam asasi dulu.Kita sendiri kena usaha la kan.Kena belajar berdikari,cari dalam buku kalau tak jelas,tanya kawan ke,or jumpa lecturer after lecture session.Tapi ada je lecturer yang caring sangat,ajar dari A sampai Z.ada je hehe




Last but not least,semuanya atas korang untuk buat pilihan yang terbaik.masing-masing mempunyai pendapat yang berbeza-beza kan.And janganla asyik belajar je hehe nanti stress,tak salah pun kalau keluar kadang-kadang  :)

steamboat kat kempas :)


piala de chess

bakal rumet :)


ok Good Luck !
 :)

Assalamualaikum

p/s : kindly put your questions below.insya Allah saya cuba jawab ok ? :)                                                                                                                                                



Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

 
Copyright © . All Right Reserved by Lyssa Faizureen