Online Diary ✿Ir Aqila✿

Friday, August 8, 2014

Freshie, the best moment ever ~

Assalamualaikum

Dah lama tak update blog ni.Almaklum saja lah time2 cuti macam ni baru ada masa...hehe...Alhamdulillah sekarang sedang cuti panjang selama 3 Bulan...and im done for my first year in Bachelor of Chemical Engineering UTM..Alhamdulillah (: and this entry nak story sikit time jadi freshie hehe..ingat lagi time cuti asasi dulu selalu gak google nak sambung belajar kat mana,so this time nak share pengalaman for those yang bakal sambung degree September ni especially kat UTM Skudai,JB.






Banyak sangat pengalaman walaupun baru setahun study kat sana.Ada happy and of course sad moment pun ada.Before go further let me story about MMM.*ape tu?* ok,MMM stand for Minggu Mesra Mahasiswa..untuk tahun 2013 la hehe,lain tahun lain pulak nama dia,if not mistaken sebelum tahun saya,dia panggil MTM, Minggu Transformasi Mahasiwa.Ok,nama kat sini tak penting,apa yang penting pengisian dia.Memang setiap kali orientation week ni memang sama je biasanya dia punya pengisian,dengar ceramah ,isi-isi borang,kena nyanyi,kena buli,well said,the same thing,bezanya cara dan keadaan persekitaran sahaja.

first year experience


Sebelum datang UTM,saya dapat dua tawaran,di USM dan UTM,kos yang sama Chemical Engineering.Sebelum dapat tawaran,dah nekad nak pergi USM.Honestly,time tu the only reason nak pergi USM sebab lagi dekat dengan rumah kalau nak compare ngan UTM.Pastu bila dah dapat tawaran, first dapat yang USM dulu.Time tu tak expect pun dapat USM.Ye la time ada pameran kat UiTM Puncak Alam dulu,promoter-promoter tu tak nak layan kita pun.kita kan budak UiTM :( So,xberharap sangat pun.Pastu bila dapat,rasa nak pergi la USM kan,tapi my mom suruh tunggu dari UTM dulu,nak tengok yang mana lebih and yang mana kurang kan.Keesokan harinya tak silap,time tu tengah kerja part time,UTM call.Nervous kot.ceitt.Dia cakap dapat tawaran UTM with Scholarship Endowment UTM.ya Allah time tu rasa macam happy sangat ,tak tau nak citer kat sapa,sampai pergi cerita kat kerani tempat kerja tu.haha.Lepas beberapa minit,ingatkan UTM call lagi,kot-kot tersalah cakap ke ape kan,tapi takkk...rupa-rupanya Tabung haji pulak call,katanya saya dapat scholarship TH.rasa bersyukur sangat time tu,terus call my mom. :)

dinner kolej



ouh ok,mesti engkorang tertanya-tanya pulak scholarship Endowment UTM tu kan.ok,scholarship ni memang special sangat,12k satu tahun.approximately 1k setiap bulan.tapi kena maintain pointer 3.5 every semester.Saya dapat tau tentang scholarship ni time ada pameran time asasi dulu la,diorang ada gtau cara-cara nak mohon.Senior cakap dulu ada interview,tapi untuk batch kitorang takde interview,terus dapat.Untuk this year,saya tak sure. *sori*

Ok,continue story tadi.saya pilih UTM dengan 3 sebab. First,UTM memberi tawaran biasiswa.Second,untuk student yang dapat 4.00 time asasi dapat potongan yuran sebanyak RM 700 .ni untuk kos saya,jumlah potongan berbeza mengikut kos masing-masing.third,sebab kita dapat stay kolej sampai final year.Kebanyakan U lain kita kena aktif kan,untuk stay kolej.UTM semua boleh stay kolej.kalau kita aktif,kita boleh pilih nak stay kolej mana.kat UTM ada 12 kolej semuanya,banyak dok? hehe

Untuk MMM,banyak sangat yang nak diceritakan,kita tengok gambar-gambar je la eh :)

rumet kita yang comel :D





ok,next belajar.nama lagi belajar kan,takde istilah senang,semua susah.biasa la tu.apa yang penting kena study smart not study hard.Then,bila dah ada di alam degree ni,lecturer dah tak ajar sebijik-sebijik macam asasi dulu.Kita sendiri kena usaha la kan.Kena belajar berdikari,cari dalam buku kalau tak jelas,tanya kawan ke,or jumpa lecturer after lecture session.Tapi ada je lecturer yang caring sangat,ajar dari A sampai Z.ada je hehe




Last but not least,semuanya atas korang untuk buat pilihan yang terbaik.masing-masing mempunyai pendapat yang berbeza-beza kan.And janganla asyik belajar je hehe nanti stress,tak salah pun kalau keluar kadang-kadang  :)

steamboat kat kempas :)


piala de chess

bakal rumet :)


ok Good Luck !
 :)

Assalamualaikum

p/s : kindly put your questions below.insya Allah saya cuba jawab ok ? :)                                                                                                                                                



Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Friday, March 21, 2014

Dinner

Assalamualaikum and haii....








Will update later about this .baiii (:





                                                                                                 

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Wednesday, January 29, 2014

29 January

Assalamualaikum




Alhamdulillah hari ni dapat berblog lagi untuk ke sekelian kalinya.

fyi today is my late father's birthday.rasa sedih and teringat sangat kat arwah ayah.Banyak sangat kenangan dengan arwah tapi nak buat macammana kan,Allah lebih sayangkan arwah.Mungkin ada hikmah di sebalik semua rancangan Allah ini.



Satu kenangan yang mungkin tak dapat saya lupakan sampai bila-bila time arwah bawak family holiday ke Pulau Langkawi.Saya rasa itu last we spend time together.Saya pun dah lupa-lupa sama ada tahun 2003 or 2004.Masa tu kitorang pergi untuk second time ke Pulau Langkawi.Bila tengok2 gambar,sebak rasanya.Ada gambar kat Dataran Lang and banyak lagi.Teringat pulak dulu arwah tak nak naik cable car,hehe sebab arwah takut tinggi.Then arwah suruh kitorang naik and dia stay kat bawah je :')




Satu lagi yang saya ingat,time arwah and mama tinggalkan kami adik-beradik untuk tunaikan haji di mekah.Time tu aunty yang jaga kami sepanjang 3 bulan mama and arwah ayah ke sana.Diorang kat mekah lama sebab arwah ayah bertugas di sana.Arwah ayah selalu ke Mekah untuk bertugas di sana,nak nak time musim haji.Biasa arwah pergi sorang,tapi time  tu,mama ikut sekali,sedih sangat.Lagu yang aunty pasang after hantar mama and abah ,lagu rabiatul adawiyah. Sampai sekarang bila dengar lagu tu saya akan sebak.






Sebelum arwah tinggalkan kami,arwah sempat buat satu umrah last.Lepas arwah balik dari umrah,dia sakit.Arwah tinggalkan kitorang untuk selama-lamanya pada 30 May 2005,serentak dengan azan Maghrib.Arwah meninggal dengan satu senyuman yang manis terukir di bibir.Saya berasa berat hati untuk menerima kenyataan ini kerana saya sangat rapat dengan arwah tetapi melihat kepada senyuman arwah ketika nak cium arwah buat kali terakhir sebelum pengebumian,saya redha.





Bila dah besar,i means nowadays,sometimes jealous sangat melihat kemesraan sesiapa dengan ayah masing-masing.Tapi saya bersyukur sebab saya still ada emak yang hebat,yang boleh menjadi emak dan ayah dalam satu masa yang sama.Alhamdulillah.





Till here.Assalamualaikum.Al-Fatihah...

p/s : Hargai ayah selagi mereka masih ada disisi kita.... :)











Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Sunday, January 26, 2014

Dinner~

Assalamualaikum...

and Hai.....

Last 15 November 2013,saya punya scholarship ada buat dinner kat Palace Of the Golden Horses untuk majlis penganugerahan biasiswa.Masa tu konfius gak nak pergi ke tak sebab dalam masa yang sama saya ada join program Khidmat Masyarakat Perkampungan Orang Asli (KIMPOS) untuk kolej saya.Pastu bila tanya my mom,dia suruh pergi majlis anugerah tu,so saya ikut je cakap my mom.


Here,just nak share how the place is.Just a suggestion if nak jalan-jalan area kl tu , tapi tak tau nak stay mane , Palace of the Golden Horses ada.hehe.This place just toooo awesome ! tapi saya pun tak tahu berapa harga untuk satu malam sebab haritu saya pergi dengan tajaan.Tempat tu sangat lawa. Serious lawa sangat. It like an old castle di tengah bandaraya.Dalam hotel tu kan , memang betul-betul bertemakan golden horses , bersesuaian la dengan namanya kan.


Majlis untuk scholarship tu hari Jumaat ,malam tu.So,saya bertolak dari jb hari jumaat pagi.terpaksa ponteng kelas maths engin.hehe.terpaksa la sangat kann.Time tu memang blur habis la,sebab saya first time naik bas dari jb.Saya tunggu bas tak sampai-sampai,dah lebih masa kat tiket tu.Pastu saya call si min,hehe budak kl.Before tu dia da ajar camne-camne,tapi lupaa..pastu dia cter balik apa yang kena buat semua.Alhamdulillah,after 30mins camtu tunggu,bas pun sampai.

this is min...


Sampai-sampai kat TBS, pulak ....tak tau kat mana lrt...terpaksa cancel niat nak makan sebab kena cari lrt.bila dah jumpa,salah naik train pulak.memang betul-betul cabaran dan dugaan la hari tu.dengan perut kosong sejak pagi tak makan ape-ape.and Alhamdulillah sampai jugak saya kat taman melati,dekat-dekat dengan area gombak.Then makcik datang amik saya,terus hantar ke palace of the golden horses.Tapi sebelum tu,pegi lunch . lunch pukul 4 hehe

Then,bila da sampai sana.Masya Allah cantik betul tempat dia.Sampai-sampai je sana,terus check in.Then diorang cakap ada rehearsal time tu... pulok ! tak sempat naik bilik lagi,terus pergi dewan .kena rehearsal.Dah siap rehearsal,terus naik bilik. Im soooo tired !




view dari bilik
Malam tu,after Maghrib terus ke dewan.Macam biasa la kan,kena tunggu vip-vip datang dulu.Then,baru majlis start.Untuk dinner tu,diorang kasi 3 tempat.Parents and saya tapi untuk tempat ayah,akak yang replace.Best-best makan malam tu.After makan ,kena naik pentas.That moment memang terkejut betul.haha.Bila kita naik pentas kan,pastu pandang je kat depan,photographer ramai sangat time 2,tak tau nak pandang mana satu....jet-jet macam orang famous lak,ade orang amik gambor kiteee....After majlis,balik bilik...tido ! memang lena la kan tido malam tu,perut kenyang plus penat sangat .



frame tersadai di bilik..hehe tak sempat nak gantung lagi..cuba cari dimana saya :D


night view


Esok kan nya,kami check out pukul 12.Before check out tu,sempat gak ronda-ronda kat sana.pegi swimming pool,taman rama-rama,gym and so on.Memang cantik sangat tempat dia.Kita tengok-tengok gambor je la erk..


Auni Arissa happy


































Till here..Assalamualaikum ^^


mum ,sys and me *bekeng nguh muke*





Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

 
Copyright © . All Right Reserved by Lyssa Faizureen