Online Diary ✿Ir Aqila✿

Friday, March 21, 2014

Dinner

Assalamualaikum and haii....








Will update later about this .baiii (:





                                                                                                 

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Wednesday, January 29, 2014

29 January

Assalamualaikum




Alhamdulillah hari ni dapat berblog lagi untuk ke sekelian kalinya.

fyi today is my late father's birthday.rasa sedih and teringat sangat kat arwah ayah.Banyak sangat kenangan dengan arwah tapi nak buat macammana kan,Allah lebih sayangkan arwah.Mungkin ada hikmah di sebalik semua rancangan Allah ini.



Satu kenangan yang mungkin tak dapat saya lupakan sampai bila-bila time arwah bawak family holiday ke Pulau Langkawi.Saya rasa itu last we spend time together.Saya pun dah lupa-lupa sama ada tahun 2003 or 2004.Masa tu kitorang pergi untuk second time ke Pulau Langkawi.Bila tengok2 gambar,sebak rasanya.Ada gambar kat Dataran Lang and banyak lagi.Teringat pulak dulu arwah tak nak naik cable car,hehe sebab arwah takut tinggi.Then arwah suruh kitorang naik and dia stay kat bawah je :')




Satu lagi yang saya ingat,time arwah and mama tinggalkan kami adik-beradik untuk tunaikan haji di mekah.Time tu aunty yang jaga kami sepanjang 3 bulan mama and arwah ayah ke sana.Diorang kat mekah lama sebab arwah ayah bertugas di sana.Arwah ayah selalu ke Mekah untuk bertugas di sana,nak nak time musim haji.Biasa arwah pergi sorang,tapi time  tu,mama ikut sekali,sedih sangat.Lagu yang aunty pasang after hantar mama and abah ,lagu rabiatul adawiyah. Sampai sekarang bila dengar lagu tu saya akan sebak.






Sebelum arwah tinggalkan kami,arwah sempat buat satu umrah last.Lepas arwah balik dari umrah,dia sakit.Arwah tinggalkan kitorang untuk selama-lamanya pada 30 May 2005,serentak dengan azan Maghrib.Arwah meninggal dengan satu senyuman yang manis terukir di bibir.Saya berasa berat hati untuk menerima kenyataan ini kerana saya sangat rapat dengan arwah tetapi melihat kepada senyuman arwah ketika nak cium arwah buat kali terakhir sebelum pengebumian,saya redha.





Bila dah besar,i means nowadays,sometimes jealous sangat melihat kemesraan sesiapa dengan ayah masing-masing.Tapi saya bersyukur sebab saya still ada emak yang hebat,yang boleh menjadi emak dan ayah dalam satu masa yang sama.Alhamdulillah.





Till here.Assalamualaikum.Al-Fatihah...

p/s : Hargai ayah selagi mereka masih ada disisi kita.... :)











Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Sunday, January 26, 2014

Dinner~

Assalamualaikum...

and Hai.....

Last 15 November 2013,saya punya scholarship ada buat dinner kat Palace Of the Golden Horses untuk majlis penganugerahan biasiswa.Masa tu konfius gak nak pergi ke tak sebab dalam masa yang sama saya ada join program Khidmat Masyarakat Perkampungan Orang Asli (KIMPOS) untuk kolej saya.Pastu bila tanya my mom,dia suruh pergi majlis anugerah tu,so saya ikut je cakap my mom.


Here,just nak share how the place is.Just a suggestion if nak jalan-jalan area kl tu , tapi tak tau nak stay mane , Palace of the Golden Horses ada.hehe.This place just toooo awesome ! tapi saya pun tak tahu berapa harga untuk satu malam sebab haritu saya pergi dengan tajaan.Tempat tu sangat lawa. Serious lawa sangat. It like an old castle di tengah bandaraya.Dalam hotel tu kan , memang betul-betul bertemakan golden horses , bersesuaian la dengan namanya kan.


Majlis untuk scholarship tu hari Jumaat ,malam tu.So,saya bertolak dari jb hari jumaat pagi.terpaksa ponteng kelas maths engin.hehe.terpaksa la sangat kann.Time tu memang blur habis la,sebab saya first time naik bas dari jb.Saya tunggu bas tak sampai-sampai,dah lebih masa kat tiket tu.Pastu saya call si min,hehe budak kl.Before tu dia da ajar camne-camne,tapi lupaa..pastu dia cter balik apa yang kena buat semua.Alhamdulillah,after 30mins camtu tunggu,bas pun sampai.

this is min...


Sampai-sampai kat TBS, pulak ....tak tau kat mana lrt...terpaksa cancel niat nak makan sebab kena cari lrt.bila dah jumpa,salah naik train pulak.memang betul-betul cabaran dan dugaan la hari tu.dengan perut kosong sejak pagi tak makan ape-ape.and Alhamdulillah sampai jugak saya kat taman melati,dekat-dekat dengan area gombak.Then makcik datang amik saya,terus hantar ke palace of the golden horses.Tapi sebelum tu,pegi lunch . lunch pukul 4 hehe

Then,bila da sampai sana.Masya Allah cantik betul tempat dia.Sampai-sampai je sana,terus check in.Then diorang cakap ada rehearsal time tu... pulok ! tak sempat naik bilik lagi,terus pergi dewan .kena rehearsal.Dah siap rehearsal,terus naik bilik. Im soooo tired !




view dari bilik
Malam tu,after Maghrib terus ke dewan.Macam biasa la kan,kena tunggu vip-vip datang dulu.Then,baru majlis start.Untuk dinner tu,diorang kasi 3 tempat.Parents and saya tapi untuk tempat ayah,akak yang replace.Best-best makan malam tu.After makan ,kena naik pentas.That moment memang terkejut betul.haha.Bila kita naik pentas kan,pastu pandang je kat depan,photographer ramai sangat time 2,tak tau nak pandang mana satu....jet-jet macam orang famous lak,ade orang amik gambor kiteee....After majlis,balik bilik...tido ! memang lena la kan tido malam tu,perut kenyang plus penat sangat .



frame tersadai di bilik..hehe tak sempat nak gantung lagi..cuba cari dimana saya :D


night view


Esok kan nya,kami check out pukul 12.Before check out tu,sempat gak ronda-ronda kat sana.pegi swimming pool,taman rama-rama,gym and so on.Memang cantik sangat tempat dia.Kita tengok-tengok gambor je la erk..


Auni Arissa happy


































Till here..Assalamualaikum ^^


mum ,sys and me *bekeng nguh muke*





Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Tuesday, January 21, 2014

Cooking


Assalamualaikum

Hai....


This entry just nak share one of my favourite....COOKING ! Setiap orang of course ada hobi yang tersendiri kan....Like me,saya suka memasak....Sangat-sangat suka untuk memasak anything especially CAKE ! Typically,saya belajar dari mama je.My mama memang awesome sangat bab-bab masak ni.hehe.Anything yang mama masak mesti terbaik punya !

One of my favourite is snow cheese cake.Kek ni mama yang ajar.Sangat simple untuk buat kek ni.Actually saya tak suka sangat cheese,tapi pelik gak macammana saya boleh suka snow cheese cake ni :) Biasa kalau balik rumah,cheese cake memang wajib buat and bawa balik UTM hehe.Kek ni lagi best kalau sejuk-sejuk.Ingat lagi time cuti raya haji,saya bawa balik UTM,time tu balik ngan bas..haha macam klako lak tengok kek tu sebab dah 12 hours in bus.tapi kawan-kawan cakap sedap (: hehe Alhamdulillah ^^


Ni buat time my birthday ^^
Ni tempahan untuk wedding ^^



Next,moist chocolate cake.Really love it ! Saya sangat sukakan chocolate.Sometimes,just makan camtu je dia punya topping tu hehe.Ini pun resepi my mom.Selalu buat kek ni sebab my siblings sangat sukakan chocolate (:

Nak buat dalam bentuk cup cake boleh gak


(:

Hiasan anak-anak mama haha

Ni tempahan ^^

Bestnyaaaaa


love it !






Then,caramel cake ! This cake memang menjadi kegemaran ramai orang.Biasanya,kek ini la yang my mom buat untuk tempahan.Musim perayaan memang banyak sangat request.Kek ni agak sensitif sebab kena simpan dalam sejuk.Nanti dia punya caramel cair pulak.Tak best la ! Nak buat kek ni agak susah sikit hehe sebab dia banyak step...Tapi bila dah pandai buat,rasa macam senang la pulak :D





Ni contoh untuk hantaran wedding






And..tak ketinggalan,apam polka dot.Yang ni paling simple.Tapi penat la sikit nak siapkan banyak-banyak sebab dia kecik-kecik.Apam ni sangat comel . I like it soooo much hehe...korang boleh la try buat,saya ada buat resepi ,Cuba scroll entry sebelum-sebelum ni (:


they love it....my friends (:


bawa untuk kawan-kawan UTM


my friends name!

buat breakfast pun boleh

Banyak lagi laa kek-kek yang mum buat...Tak sempat nak belajar keseluruhannya lagi.hehe..Antaranya pandan layer.usha gambar je la (:




Last one,the most simple cake in the world ! yang ni saya just belajar dalam internet je..kek batik.Hari tu kitorang punya batch ada buat bbq .pastu dorang tanya-tanya la kan,kalau ada yang pandai masak.pastu saya cakap saya nak buat kek.hehe.first-first nak buat choc cake tapi takut tak sempat sebab sebelum bbq tu,kitorang ade test etech,so just buat kek simple ni.Budak-budak laki kecoh cari sape masak kek ni.haha...Alhamdulillah semua suka kek ni ^^


simple !


Thats all !  just short update..Assalamualaikum ^^

cilok gambar instagram lah hehe..gudnite all !





Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

 
Copyright © . All Right Reserved by Lyssa Faizureen